Imagini cu verande exotice



Verande si terase din Statele Unite, Spania si India. Idei arhitectonice pentru case de vacanta, hoteluri si restaurante.

Cuvântul Verandă a devenit larg răspândit prin intermediul limbii engleze. El a avut un traseu lingvistic (și arhitectural extrem de interesant. În limba engleză a fost preluat din India (mai multe dialecte indiene), unde ajunsese din limba portugheză (prin colonia portugheză Guam). În portugheză varanda care înseamnă „balcon sau terasă lungă”. În accepțiunea arhitecților contemporani, veranda sau verandah denumește orice spațiu de locuit în afara casei (dar adiacent casei, spre deosebire de chioșcuri). Majoritatea verandelor sunt acoperite, iar foarte adesea acoperișul lor este parte integrantă a casei.

Fiecare pas de pe acest traseu lingvistic înseamnă și tradiții arhitecturale distincte.
La origini, veranda era foarte asemănătoare cu prispa caselor din zona central-europeană (inclusiv România).



Arhitectura colonială spaniolă, inclusiv stilul Mission Revival popular în vestul Statelor Unite la începutul anilor 1900, a încorporat adesea verande -- la exterior și, în unele cazuri, de-a lungul unora dintre pereții interiori ai curților. Unele dintre casele mai elaborate ale perioadei au fost construite astfel încât fiecare cameră să se deschidă într-o veranda din curte.


În New Orleans, Creole Townhouse are în mod proeminent verande, la fel ca și alte clădiri din zonă. Probabil că cel mai popular stil de arhitectură din orașul de sud este stilul de tip Creole Townhouse, bine numit, cu clădiri construite din cărămidă sau stuc, balcoane elaborate din fier forjat și verande. Aceste clădiri emblematice formează cea mai mare parte a celebrului cartier francez și a străzii Bourbon din orașul New Orleans.

În Africa, multe dintre casele coloniale timpurii au fost construite cu verande mari, ceea ce le-a permis locuitorilor să se răcească în timpul perioadelor de căldură ale regiunii, să distreze oaspeții și să-și supravegheze câmpurile. Arabii Omani au, de asemenea, o variație a verandelor în climă de coastă, arhitectura palatului având verande cu tavane înalte fiind pe toată coasta Africii de Est.


Pe navele de croazieră, camerele cu verandă sunt cele care au balcoane private acoperite adesea cu un mic set de luat masa în aer liber. Sunt preferați de oaspeții cărora le place o vedere, o cameră îmbunătățită sau sunt predispuși la rău de mișcare și au nevoie de aer curat și de vedere la orizont. De obicei, ele costă mai mult decât camerele de cabină sau de stat, care sunt spre centrul navei.






Comentarii

  1. [...] exotice Posted by hrnicu on Saturday, July 18, 2009, 12:58 This item was posted in Turism and has 0 Comments so far. Verande si terase din Statele Unite, Spania si India. Idei arhitectonice pentru case de [...]

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu