Lacul Razelm/Razim (Dobrogea)

  Limanul Razim, sau Razelm, este cea mai mare întindere de apă dulce din România. Zona numită în antichitate Halmyris impresioneaza prin spectaculozitatea peisajului.




Cu salupa pe lacul Razelm, in drum spre Gura Portitei.

vezi si
Destinații de vacanță  --- Gura Portiței

 Sistemul lagunar Razim-Sinoe este format din lacuri precum Razim, Goloviţa, Zmeica sau Sinoe. A fost în urmă cu mii de ani un golf al Mării Negre, dar înnisipările l-au transformat într-un lac, cel mai mare din România. Despre Razelm sau Razim se spune că este un lac blestemat. Poartă neagra faimă a unor furtuni nemaivăzute, pornite din senin. Liniştea sa aparentă i-a păcălit pe mulţi, pentru că bărcile temerarilor au fost adesea scufundate de valuri uriaşe, iscate de niciunde. Mulţi au murit înecaţi pe acest lac, de-a lungul veacurilor,nu au putut ieşi la mal şi au pierit, lucru ciudat, în ape a căror adâncime nu este mai mare de trei metri. De aceea lumea spune că Razelmul ar fi blestemat. (citeste mai departe pe site-ul delta.ro)

Laguna Razim-Sinoe, a doua componentă a Rezervației Delta Dunării, este situată în partea de sud a Deltei Dunării, regiunea Dobrogea, sud-estul României. Este cea mai mare lagună din România, cu o suprafață de 71.500 de hectare. Numele lacului Razim vine de la turco-tătarul razi iim care înseamnă: Sunt fericit, mulțumit – de bună producție de pește a lacului, în timp ce Sinoe – de la slavul sin –sinii (albastru) – culoarea apei.

Înainte de îndiguirile efectuate în anii 1980, limanul comunica cu Marea Neagră – la nord prin gura Periteașca și la sud prin gura Portița – aceste căi de migrație fiind foarte importante pentru speciile de pește care veneau să-și depună icrele în limane. Primind apă dulce din Dunăre prin brațul Sfântu Gheorghe și prin intermediul canalelor Dranov și Dunavăț, limanul a devenit, după închiderea gurilor, un lac de apă dulce. În nordul lacului Limanul Razim se află insula Popina declarată rezervație naturală.
Citeşte întreaga ştire: Limanul Razim sau Razelm, cel mai mare lac din România

Comentarii