Inserare in Parcul Carol (Bucuresti)



Crepuscul pe micul lac din Parcul Carol I, Bucuresti. Filmare cu drona


Zis și Dealul Filaretului (nimeni nu mai știe azi) sau, în timpul comunismului, Parcul Libertății.  Acest parc, situat în sectorul 4 al Bucureștiului, pe Dealul Filaretului, a fost amenajat inițial între anii 1900-1906 și a fost inaugurat pentru a sărbători 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Acoperă aproximativ 30 de hectare.

Istorice:


  • Inițiativa de a crea Parcul Carol I a fost atribuită exclusiv lui Ion N. Lahovari, ministru al Domeniilor în guvernul lui George Gr. Cantacuzino. A fost conceput să servească ca principalul loc pentru “Expoziția Generală Română”, care să sărbătorească cei 40 de ani de domnie ai regelui Carol I.
  • Parcul a fost proiectat de arhitectul peisagist Eduard Redont, de origine elvețiană-franceză, și a fost inaugurat în 1906, pentru a comemora cei 40 de ani de domnie ai regelui Carol I.
  • Suprafața inițială a parcului acoperea 36 de hectare, dar ulterior s-a extins la 41 de hectare. Un mic lac de agrement ocupă 2 hectare din suprafața totală.
  • Parcul prezintă o combinație de stiluri peisagistice, cu un design geometric dominant pe Aleea Centrală.
  • Horticultorii Samuel și Louis Leyvraz au plantat 4.206 arbori mari, 5.983 de conifere, 48.215 arbuști și numeroase flori.

Povești de spus când te plimbi pe alei:

  • La inaugurare parcul avea (cu ocazia Expoziției Generale a României) multe clădiri care reproduceau la scară case tradiționale și chiar lăcașe de cult și un castel. Multe s-au dărâmat în timp - construcțiile erau concepute ca fiind provizorii. Câteva totuși supraviețuiesc: o casă dobrogeană pe malul lacului, care este azi terasă-restaurant, o replică a castelului lui Țepeș de la Poenari, Argeș, care este azi pichet de jandarmi, și o mică moschee (nesacralizată și care nu servește pentru cult - doar forma arhitecturală).
  • Parcul a găzduit odată un mic grădina zoologică, ale cărei elemente au fost ulterior transferate la Zoo Băneasa.
  • Arenele Romane, un complex de spectacole în aer liber, a fost construit în interiorul parcului.
  • Lângă Palatul Artei (mai târziu Muzeul Militar până în 1938), a fost construită o cascadă mare, decorată cu trei sculpturi: Frumoasa Adormită și doi tineri goi cunoscuți sub numele de Giganți.

video Expoziția Generală a României, 1906, la inaugurarea parcului, care serba 40 de ani de domnie a regelui Carol și, totodată, consolidarea Regatului României, care își dobândise independența și căpătase această formă în timpul lui Carol. Expoziția avea ca model unele similare de la Paris, Londra și New York și deschidea drum manifestărilor expoziționale ale industriilor românești, care aveau să ducă în timp la Târgul Internațional București din nordul orașului, la Romexpo.

Comentarii

Articole noi

Postări populare