Barboși - cetatea dacică de lângă Galați

Descriere: Barboși, lângă Galați (județul Galați), pe terasa superioara a malului stâng al Siretului, pe dealul Tirighina. Vestigiile unei așezări importante a geților, preluată apoi de romani (sec. I-VI), un fel de cap de pod al cetății Dinogetia, de pe malul drept al Dunării.



video - proiect european de reconstrucție și punere în circuit turistic a cetății de la Barboși-Tirighina

Lista principalelor obiective istorice din județul Galați include:

Castrul Roman de la Tirighina-Barboși, Palatul Navigației, Palatul Administrativ, Palatul de Justiție (azi Universitatea „Dunărea de Jos”), Palatul Episcopal al Dunării de Jos din Galați, Poarta de han din sec. XIX, Monumentul funerar al Generalului Alexander Wasilewich Gelhard, Monumentul de for public "Apărătorii orașului Galați, 7/20 - 9/22 ianuarie 1918", Situl arheologic "Piroboridava" din comuna Poiana, Casa Robescu, Palatul Comisiunii Europene a Dunării (azi Biblioteca „V.A.Urechia”), Casa Cuza Vodă, Casa Max Auschnitt (fost consulat italian), Casa Macri (fost consulat portughez), fostul consulat cehoslovac, Casa Lambrinidi, Casa Theodor Cincu din Tecuci, Conacul poetului Costache Conachi și Poarta conacului de la Țigăneşti (comuna Munteni), Ansamblul palatului Chrissoveloni de la Ghidigeni, Valul lui Traian sau Cavoul roman.

Din categoria patrimoniului cultural material, artefactele arheologice, obiectele etnografice, opere de cultură populară precum și monumentele, lucrările de arhitectură, lucrările de sculptură sau pictură, elementele sau structurile arheologice monumentale reprezintă elemente cu o deosebită valoare pentru arta, istoria sau civilizația națională și / sau universală. Conform Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Galați – Faza a III-a, la nivelul județului Galați se remarcă o serie de valori de patrimoniu cultural de interes național (monumente istorice și structuri arheologice de valoare națională excepțională), precum Valul lui Athanaric, așezarea eneolitică de la Tămăoani (comuna Frumușița), Valul lui Traian, situl arheologic de la Barcea, așezarea fortificată Piroboridava din comuna Poiana, Palatul de Justiție (azi rectoratul Universității Dunărea de Jos), Palatul Administrativ (azi Prefectura județului Galați), Casa Robescu (azi Palatul Copiilor), ansamblul bisericii fortificate „Precista”, biserica cu turn fortificat „Adormirea Maicii Domnului”, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, situl arheologic de la Bărboşi cu Castrul roman etc.

De asemenea, vestigiile de la Barboși, de la periferia Galațiului, sunt incluse  în circuite culturale, cel mai important fiind Drumul viei și vinului. Traseul reconstituie drumul antic al Siretului ce lega Tirighina-Bărboși de Poiana și apoi de Valea Trotușului, pe care circulau carele cu butoaiele de vin din și spre portul Galați. Cu ocazia acestui eveniment, grupuri de elevi, studenți, tineri și adulți sunt invitați să viziteze cramele și podgoriile din Ivești, Nicorești și Buciumeni, precum și monumentele istorice din aceste localități.


Comentarii